Kemi i hverdagen

Vi udsættes for kemi fra vores omgivelser hver dag. Kemi er en uundværlig del af vores moderne hverdag, og de fleste stoffer er ikke skadelige for mennesker eller miljøet, men vi kender ikke effekten af den samlede påvirkning.

Vi kommer i kontakt med kemiske stoffer via vores tøj, hudplejeprodukter, møbler, byggemateriale, elektronik, emballage til fødevarer, vores mad m.m. Stofferne optages via kropskontakt – vores tøj og hudplejeprodukter, og vi indtager dem via kosten, og produkter, som vi har stående i vores hjem, frigiver stofferne til luften og støv.

Hvad er (skadelig) kemi?

Hvad er de potentielt skadelige stoffer? Det er bl.a. konserveringsmidler. I gamle dage brugte man eddike, salt og sukker til madvarer for at få dem til at holde sig længere, men i dag bruges kemiske midler. Der er også konserveringsmidler i make-up og hudplejeprodukter, f.eks. i flydende håndsæbe. En håndsæbe består af meget vand, og er der en væsentlig mængde vand i et produkt, skal der konserveringsmidler i, for at undgå at produktet fordærves.

Også vores elektroniske udstyr kan indeholde uønsket kemi. Der er tilsat nogle stoffer til det plastik, som produktet er lavet af. Stofferne er tilsat for at forhindre, at der går ild i eksempelvis din computer, når den er tændt. Disse stoffer kan med tiden frigives til omgivelserne.

Nogle af stofferne er mistænkt for at være hormonforstyrrende og kan være allergifremkaldende.  De enkelte stoffer er sjældent skadelige i sig selv, men vi kender ikke effekten af den samlede påvirkning.

KRAES-artikel om hormonforstyrrende stoffer

Myndigheder og mærkninger

Danske myndigheder – i dette tilfælde Miljøstyrelsen – og EU-myndighederne holder øje med potentielt skadelige stoffer og vurderer løbende, hvilke stoffer der skal forbydes. De mest problematiske stoffer er blevet forbudt, og der er indført mærkningsordninger, f.eks. skal elektroniske og elektriske produkter have et CE-mærke, som bl.a. sikrer, at produktet ikke indeholder skadelige stoffer over grænseværdien.

Det kan gå lang tid, fra der opstår en mistanke om, at et stof er skadeligt – alene eller i kombination med andre stoffer – til myndighederne i Danmark og EU kommer med et forbud. Ønsker du som forbruger at nedbringe din egen og miljøets samlede udsættelse for kemiske stoffer, kan du få hjælp hertil via en app, Kemiluppen, fra Forbrugerrådet Tænk Kemi og ved at købe produkter med relevante mærkninger, f.eks. Svanemærket (Danmarks officielle miljømærke) eller Den Blå Krans (Sundheds – og allergimærke). Du kan også vælge plejeprodukter uden konserveringsmidler – det er ofte produkter uden vand, f.eks. olier og fede cremer.

Kilder:

Kemi.taenk.dk

Mst.dk

Kemi.taenk.dk

OM KRAES

KRAES’ babyserie er vurderet af Kemiluppen (Forbrugerrådet Tænk Kemi) til den bedste kemi-bedømmelse, ’A-kolbe’, dvs. uden uønsket kemi. Alle produkter i vores baby-serie er uden vand og dermed uden konserveringsmidler.